Het huis verkoopklaar maken

De woning aantrekkelijk maken én de waarde verhogen

Als je je woning vlot wilt verkopen is het belangrijk om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kijkers. Vaak moet er dan nog het een en ander gebeuren. In dit hoofdstuk vertellen we je hoe je het huis verkoopklaar kunt maken.


Een huis verkoopklaar maken wil zeggen dat het huis klaar is om in de verkoop te gaan. Vanaf dat moment kan de fotografie van de woning geregeld worden, de woning kan gepromoot gaan worden en de eerste kijkers zijn feitelijk welkom. Een huis dat verkoopklaar is, is een huis dat volledig toonbaar en in optimale staat is om verkocht te gaan worden.

De basis van een verkoopklaar huis

Belangrijk is om je huis zo licht, schoon en ruim mogelijk te presenteren. Een huis dat verkoopklaar is, springt op een goede manier boven het aanbod uit en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk argumenten zijn om de prijs te laten zakken. Een kijker wordt sneller omgezet in een koper, en zodoende geraakt je huis dus vlotter verkocht en levert de verkoop ook meer op.

De volgende tips kunnen je helpen om je huis verkoopklaar te maken. Een goede verkoopmakelaar wijst je sowieso op deze punten, omdat het huis in de best mogelijke staat moet zijn om de woning verkocht te krijgen.

Houd een grote schoonmaak en doe klusjes in en rondom het huis

Buitenkant van je huis

Een goede eerste indruk is heel belangrijk. Neem dus zeker ook de buitenkant van je huis eens goed onder de loep. Ga voor je huis staan en kijk kritisch naar wat er beter kan. Welke indruk geeft je huis in vergelijking tot de huizen in je omgeving? Is je voordeur nog in goede staat en ziet je tuin er verzorgd uit? Snoei de heg, verwijder onkruid en maai het gras. Zorg ervoor dat je terras er netjes uitziet of plant een paar bloeiende planten in een bak.

Binnenkant van je huis

Het is erg belangrijk voor potentiële kopers om een huis te bekijken dat netjes en opgeruimd is. Een huis dat tot in de puntjes verzorgd is, gaat ervoor zorgen dat potentiële kopers meer vertrouwen gaan hebben in de algehele staat van de woning.

Zorg er steeds voor dat alle meubels stofvrij zijn en dat er voldoende wordt gelucht. Onderwerp de vloeren aan een grondige reiniging, lap de ramen en haal spinnenwebben van het plafond. Dit is niet enkel aangenaam voor bezoekers, maar ook voor jou. Maak alle prullenbakken leeg en gooi overtollige dingen weg. Werkbladen ruim je op en de keuken kan eventueel ook wat apparaten missen die je toch niet dagelijks gebruikt. Tandenborstels en haargel kunnen beter in een kastje staan dan in het zicht. Denk er ook aan om bepaalde geurtjes (zoals de geur van de vaatwasser of de hond) binnen te perken te houden.

Niet alleen vuil en rommel kan kopers afleiden, maar ook persoonlijke verzamelingen. Het risico bestaat anders dat de aandacht hier naar getrokken wordt in plaats van naar je huis zelf.

Potentiële kopers kijken dus niet alleen naar je huis in zijn geheel, maar letten ook goed op de details. Mensen kunnen afknappen op een stukje loshangend behang, een plint die loszit of een keukendeurtje dat wat scheef hangt. Check het huis ook op piepende deuren, losse bedradingen, druppelende kranen, vochtkringen of schimmelplekken.

De meeste mensen zien graag een woning die afgewerkt is en dus zo weinig mogelijk onderhoud vraagt. Huizen die minder goed onderhouden zijn, worden ook minder vlot verkocht. Probeer dus zoveel mogelijk klusjes op te knappen in en rond je huis. Muren kun je stucen zodat scheurtjes en beschadigingen niet meer zichtbaar zijn. Afgebladderde kozijnen kun je schilderen.

Een frisse keuken is erg belangrijk voor een kijker. Ziet je keuken er wat uitgeleefd uit? Dan kan een vers laagje verf of nieuwe deurtjes al een groot verschil maken. Dit geldt ook voor de badkamer. Erg belangrijk is dat hier alles zo schoon en schimmelvrij mogelijk is. Plaats zo nodig een nieuwe toiletbril op de wc-pot of een grote spiegel in de badkamer. Op die manier krijgen bezoekers een goede eerste indruk van je woning.

Creëer zoveel mogelijk ruimte in je woning

Een ruimte die volgepropt wordt met meubels lijkt meteen een stuk kleiner. Probeer alle ruimtes dan ook zo groot mogelijk te laten lijken door meubels en decoratie weg te halen. Kleinere zaken zet je best uit het oog zodat de woning ruimer oogt.

Je kan ook overwegen om alvast een deel van je spullen extern op te slaan. Ga je voorlopig niet meer op wintervakantie? Haal dan die koffers en winterspullen uit het huis en sla ze ergens anders op. Dit geldt ook voor kleding, oud speelgoed, fotoalbums, tuinspullen, boeken enzovoort. Zo kun je eventueel weer een extra kast weghalen waardoor je meer ruimte creëert.

Feit is dat potentiële kopers niet altijd door persoonlijke spullen heen kunnen kijken. Ook foto’s, jassen, knutselwerkjes van de kinderen, geloofsuitingen en schoenen in de gang kun je beter verwijderen. Kijkers willen niet het gevoel hebben dat ze in jouw huis rondlopen, maar in hun toekomstige huis.

Zorg voor een goede indeling

Soms kan het nodig zijn om bepaalde meubels op een andere manier in te delen. Dit kan ervoor zorgen dat de positieve punten van de woning beter tot uiting komen. Een mooie vloer verstop je liever niet onder een dik tapijt. Ook oogt het beter om meubels zo op te stellen dat de hoeken van de kamer zichtbaar zijn. Grote meubels plaats je beste tegen de muur. Als je een ruimte binnenkomt en je kijkt tegen de achterkant van een bank of kast aan, zorgt dit voor een minder ruimtelijk effect. Heb je huisdieren? Kijk dan na of hun drinkbakken en manden op een logische plek staan.

Lege ruimtes zijn niet aantrekkelijk en kopers kunnen de potentie van een lege kamer niet altijd goed inschatten. Laat de kamer zijn potentie tonen door een bed, bureau of kast te plaatsen.

Zorg voor een neutrale uitstraling

Misschien vind jij bonte schilderijen en felle kleuren prachtig, maar is dit absoluut niet de stijl van de kijker. Iedereen heeft zijn eigen smaak en ideeën over gezellig wonen. Het maakt niet uit met hoeveel liefde je je huis hebt ingericht, een kijker houdt hier meestal geen rekening mee. Uitgesproken kleuren zijn voor de meeste mensen een storende factor tijdens het bezichtigen van een woning. Mensen die jouw huis komen bekijken willen gemakkelijk hun eigen meubels en decoratie in jouw huis kunnen voorstellen. In een neutrale woning gaat dit veel eenvoudiger dan in een huis waar een uitgesproken stijl overheerst. Witte wanden werken het best. Overweeg dus om felgekleurde of donkere muren in een neutrale of witte kleur te schilderen en persoonlijke spullen op te bergen.

Maak de woning zo licht mogelijk

Licht in een woning kan wonderen doen. Lap dus je ramen, trek de raambekleding open en verwijder meubelstukken en planten die het licht blokkeren. Een kamer lijkt veel ruimer als er veel licht kan binnenstromen.

Voorzie bouwtekeningen

Een leuk extraatje dat je kan bieden aan potentiële kopers zijn bouwtekeningen. Deze tekeningen laten alle opties van het huis zien. De kijker heeft dan meteen een inzicht in of het huis qua grootte en aantal kamers voldoet. Bovendien straal je als verkoper dan volledige transparantie uit.

Naar stap 8: fotografie van de woning