Offertes opvragen bij makelaars

Inzicht krijgen in tarieven, diensten en mogelijkheden

Voor veel huizenverkopers is het opvragen van offertes het startpunt van het verkooptraject. Wat kosten makelaars en welke diensten leveren ze voor die prijs? We leggen je uit waar je op moet letten bij het vergelijken van offertes.

Vraag direct offertes op

Het belang van een goede keuze

Een huis verkopen doe je waarschijnlijk niet vaak in je leven. Je wilt er dus zeker van zijn dat je een goede makelaar vindt om je hierbij te helpen. Een makelaar die naar je luistert, je wensen respecteert en een echte expert is op het vlak van ontwikkelingen op de woningmarkt. Daarnaast wil je ook een makelaar die zijn uiterste best doet om voor jou de beste verkoopprijs te realiseren.

Een goede makelaar kent de lokale markt, adviseert over de vraagprijs, leidt potentiële kopers rond, onderhandelt en stelt het koopcontract op. Door een beroep te doen op een goede makelaar kun je een hele hoop werk uit handen geven. Offertes vergelijken is een veilige en verstandige manier om die goede makelaar te vinden.

Brancheverenigingen van makelaars

De Vereniging Eigen Huis adviseert om te kiezen voor leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging Bemiddeling Onroerend (VBO) of VastgoedPro.

Het voordeel is dat als je in zee gaat met een makelaar van deze verenigingen, is dat ze een geschillencommissie hebben. Dit betekent dat als je een conflict hebt met je makelaar dit geschil kan voorgelegd worden bij de Geschillencommissie Makelaardij. Dit is een procedure die vrij eenvoudig en goedkoop is. Daarnaast stellen de verenigingen kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars en hebben ze verbeterde algemene voorwaarden die in samenwerking met Vereniging Eigen Huis zijn opgesteld. Het is dus raadzaam dat je makelaar aangesloten is bij één van de brancheverenigingen. Zo voorkom je risico's en verrassingen achteraf.

Traditionele makelaar versus internetmakelaar

90% van de woningeigenaren kiest voor een traditionele makelaar, in plaats van een internetmakelaar. Of het verstandig is om een internetmakelaar in te schakelen hangt af van je persoonlijke wensen. Een internetmakelaar is goedkoper, maar de keuze voor een internetmakelaar houdt ook in dat je het meeste werk zelf doet en dat alle verantwoordelijkheden bij jou komen te liggen.

Met de traditionele makelaar (ook wel een full-service makelaar genoemd) wordt het volledige verkoopproces van A tot Z voor je geregeld en heb je regelmatig contact over de voortgang van de verkoop. Aan dit type makelaar betaal je ook courtage. Dat betekent dat hij no cure no pay voor je aan de slag gaat, terwijl je bij een internetmakelaar alle kosten vooraf betaalt.

Een traditionele en een internetmakelaar hebben allebei dezelfde opleiding genoten. Ook de traditionele makelaar maakt gebruik van het internet om woningen te verkopen. Het verschil is dat een internetmakelaar de woningeigenaar het meeste werk laat doen. De woningeigenaar gaat in dit geval zelf een aantal taken op zich nemen zoals de bezichtigingen van de woning en het maken van foto's. De veilige keuze voor een zorgeloos verkooptraject is een traditionele makelaar. De keuze voor een internetmakelaar is alléén logisch als u in de meest gewilde wijken van Haarlem, Amsterdam of Utrecht woont. Dan ondervindt u namelijk geen last van de nadelen van een internetmakelaar.

De juiste makelaar vinden

De juiste makelaar kiezen is een belangrijke zet. Elke makelaar hanteert een andere werkwijze, heeft een ander tarief en ook wat betreft ideeën voor de verkoopprijs is elke makelaar anders. Het is daarom raadzaam om altijd op voorhand een goede vergelijking te maken van de verschillende makelaars in je regio.

Kies je voor een actieve, ervaren makelaar of eerder voor een afwachtende makelaar? Dit kan voor jou het verschil maken of je je huis binnen een maand, of binnen een jaar verkoopt. Daar komt bij dat de verkoopprijs van je huis ook fors kan verschillen per makelaar. Je hebt enthousiaste gedreven makelaars die het onderste uit de kan willen halen, maar je hebt ook minder gedreven makelaars die niet zo hard hun best doen.

Offertes aanvragen

Op zoek gaan naar een geschikte makelaar doe je door het opvragen van verschillende offertes. Op die manier krijg je meer inzicht in de werkwijze en de tarieven per makelaar in je regio. Een goede makelaar stelt de tarieven in een offerte op maat vast, schetst een duidelijk beeld over wat de woning nu waard is én legt helder uit welke verkoopstrategie hij/zij wil gaan hanteren om een maximale verkoopprijs te behalen.

Het is belangrijk om eerst te bepalen voor welke diensten je een makelaar wilt inschakelen. Wil je het volledige verkoopproces uit handen geven, of zijn er zaken die je liever zelf op je neemt? Deze laatste optie is natuurlijk iets goedkoper. Als je eenmaal voor ogen hebt wat de makelaar precies voor jou kan betekenen, kun je beginnen met het opvragen van offertes.

Als je offertes opvraagt bij makelaars zorg er dan voor dat ze een helder antwoord geven op al je vragen:

Als consument is het niet altijd duidelijk waar bepaalde kosten vandaan komen, omdat niet elke makelaar standaard een overzicht geeft van alle werkzaamheden. Zorg er dus steeds voor dat dit duidelijk is voor je met iemand in zee gaat.

Er zijn tal van platformen waar je gratis en vrijblijvend offertes kan opvragen bij makelaars in je buurt. Je hoeft dan enkel informatie over je woning in te geven en duidelijk te maken wat je wensen zijn. Vervolgens doen diverse lokale makelaars je een gratis en vrijblijvend voorstel. Natuurlijk kun je ook rechtstreeks contact opnemen met fysieke makelaarskantoren in jouw regio.

Het voordeel van offertes opvragen is dat dit gratis is en dat je een duidelijk beeld krijgt van de prijs en de diensten van de makelaar. Bovendien geeft de offerte inzicht in de huidige waarde die jouw huis volgens de makelaar nu heeft en welke verkoopprijs reëel is. Daarnaast legt de makelaar uit welke promotiemiddelen hij gaat inzetten en hoe hij/zij te werk zal gaan.

Een offerte is altijd vrijblijvend. Dit betekent dat je volledig vrij bent om al dan niet in te gaan op het voorstel. Als je dus wilt weten waar je aan toe bent, is het verstandig om op voorhand offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken.

Populaire vergelijkingssites om offertes op te vragen

In de afgelopen tien jaar is er een wildgroei ontstaan van websites waar makelaars kunnen worden vergeleken. Welke site gebruik je en waarom? De populairste websites voor het vergelijken van offertes van makelaars zijn:

VerkoopmakelaarOffertes.nl - De website inventariseert jouw voorkeuren: in welke regio zoek je een makelaar, wat voor type huis heb je en in welke prijsklasse bevindt de woning zich, vind je veel verkoopervaring of makelaarskosten belangrijker, etc. Op basis van jouw antwoorden, maakt de website een match met vier geschikte lokale verkoopmakelaars. Deze verkoopmakelaars bieden jou vervolgens een gratis waardebepaling aan huis en een vrijblijvende verkoopofferte op maat aan, zodat jij tarieven en diensten kunt vergelijken en een goed beeld van iedere makelaar kunt krijgen. (1300+ aangesloten makelaars)

VerkoopmakelaarKosten.nl - Deze website heeft een vergelijkbare werking, maar richt zich meer op het kostenaspect bij het kiezen van een makelaar. Courtages kunnen immers fors verschillen per makelaar, waardoor de verschillen in kosten een rol moeten spelen bij het vinden van de juiste makelaar. Waar VerkoopmakelaarOffertes.nl de focus legt op het vinden van een makelaar die goed bij jou past, legt VerkoopmakelaarKosten.nl de nadruk op het vergelijken van makelaarstarieven. (900+ aangesloten makelaars)

Vergelijk-Makelaarskantoren.nl - Een kleinere (maar niet minder effectieve) website voor het vergelijken van makelaars. De website is recht voor zijn raap: je vult jouw gegevens en wensen voor de verkoop in en ontvangt offertes van vier makelaarskantoren die jouw woonwijk tot hun werkgebied rekenen. De offertes zijn ook hier gratis en vrijblijvend. (500+ aangesloten makelaars)

Naar stap 3: makelaars vergelijken