Woning klaarmaken voor bezichtigingen

Doen wat nodig is om van kijkers kopers te maken

Tijdens een bezichtiging dient je huis er zo goed mogelijk uit te zien aan de binnenkant én de buitenkant. Alvorens je een kijker binnenlaat, is het slim om een checklist te doorlopen om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Warm en thuis

Het is belangrijk dat potentiële kopers zich warm en thuis voelen zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze in JOUW huis op bezoek zijn. Creëer daarom zoveel mogelijk rust in je huis door overbodige prulletjes weg te halen en door te werken met symmetrie. Loop voor de bezichtigingen nog even het huis door om de boel recht te trekken en de laatste rommeltjes op te ruimen. Probeer het huis er net zo uit te laten zien als op de foto’s. Herkenning geeft een positief gevoel.

Kijkers houden natuurlijk ook niet van een kaal huis. Laat dus zeker nog enkele neutrale accessoires staan zoals plantjes en kaarsen. Je kan eventueel ter inspiratie foto’s van hotelkamers en spa’s gebruiken.

Hieronder volgen enkele tips die je een heel eind op weg helpen om je woning optimaal te presenteren.

Maak elke kamer klaar

Ingang

Beginnen doe je bij de voordeur. Laat deze brandschoon zijn. Een verwelkomende deurmat en eventueel een plantje zorgen voor een goede eerste indruk. Zorg ervoor dat er geen auto’s en fietsen voor de deur staan en ruim de kapstok op, zodat kijkers hun jas kunnen ophangen en niet het gevoel krijgen op bezoek te zijn.

Woonkamer

Ruim ook al het speelgoed en spulletjes van eventuele huisdieren op. Zet ook foto’s, post en papier uit het zicht. Kijkers krijgen anders het gevoel dat ze in iemands privacy indringen.

Zet je eettafel aan beide kanten even ver van de muur en zet alle stoelen mooi gelijk. Zijn er plekken die je wilt accentueren of hoeken die donker zijn, zorg er dan voor dat er een lamp brandt.

Een verse bos bloemen op tafel of enkele frisse kamerplanten zorgen voor een aangename sfeer in huis. Kopers willen weten of ze zich thuis kunnen voelen en dit kun je met groen in huis makkelijk realiseren. Zet alleen niet te veel planten her en der neer, dit geeft een rommelig effect. Je kunt dan beter kiezen voor een paar grotere kamerplanten. Je kan de eettafel ook aankleden door er een mooi servies op te plaatsen.

Krassen en vlekken op meubels kun je eventueel met olie of lak verwijderen.

Keuken

De keuken moet echt brandschoon zijn. Sla dus niets over tijdens het schoonmaken. Denk aan de koelkast, afzuigkap, vaatwasser, kastjes en het aanrecht. Houd het aanrecht zo leeg mogelijk en zet een schaal met vers fruit op tafel voor een frisse uitstraling. Zorg ook voor schone hand- en theedoeken, maak de vuilnisbak leeg en geef hem een wasbeurt om nare geurtjes te voorkomen.

Slaapkamer

Maak je bed op met schoon en neutraal beddengoed. Ook in de slaapkamers haal je wasmanden weg en zorg je ervoor dat alle overtollige prullen uit het zicht zijn. Kamers moeten een duidelijke functie hebben. Zet in je slaapkamer dus ook geen strijkplank en dergelijke neer.

Garage

Een plek die je niet mag overslaan is de garage. Ook die moet er netjes en verzorgd uitzien. Ruim dus alles op en plaats je auto uit de garage zodat kijkers goed kunnen zien hoe groot de ruimte is. Rijd deze naar een parkeerplek verderop, of maak van de nood een deugd door de auto te gebruiken om het huis tijdelijk even te verlaten.

Tuin

Neem ook de tuin onder handen door overbodige dingen weg te halen. Veeg de tuinmeubels schoon of zet ze weg. Repareer kapotte schuttingen, verwijder onkruid en maai het gazon. Kale plekken op het gazon kun je eventueel opnieuw zaaien.

Algemene tips

Houd je huis netjes

Als de verkoop van je huis iets langer duurt dan verwacht, blijft het belangrijk om de boel niet langzaam weer te laten vollopen met rommel.

Het is misschien niet altijd gemakkelijk, zeker niet met kleine kinderen, maar probeer alles zo netjes mogelijk te houden. Mensen zien foto’s van je huis en verwachten dat het er in het echt ook zo uitziet. Er mag natuurlijk geleefd worden, maar laat het huishouden niet te veel uit de hand lopen. Ruim dus alles gelijk op. Zorg ervoor dat de was zich niet opstapelt en leg schone kleren meteen in de kast. Leg ook op tijd frisse lakens op de bedden zodat die bij bezichtiging netjes ogen en ruiken.

Houd je huisdieren buiten

Als je een hond of kat hebt, kun je die het beste buitenshuis laten tijdens de bezichtiging. Meenemen naar een plek waar je zelf ook tijdelijk verblijft, is uiteraard ook een optie (en wordt door de meeste makelaars ook aanbevolen). Hierdoor is het een stuk rustiger in huis en stoor je de kijkers niet. Bovendien voorkom je zo onfrisse geurtjes, vlekken en haren.

Maak een goede indruk

Niet alleen je huis, maar ook jijzelf moet een goede indruk maken. Niemand koopt graag een huis van iemand die er onverzorgd bijloopt. De indruk die jij achterlaat is even belangrijk als de indruk van je huis. Je hoeft je niet overdreven op te tutten, maar zorg er wel voor dat je nette kleren draagt en dat je fris ruikt. Ontvang je kopers met een glimlach en wees voorbereid op eventuele vragen. Een goede verkoopmakelaar zal zelf de bezichtigingen (willen) verzorgen, waardoor het in dat geval vooral belangrijk is dat je afwezig bent gedurende de bezichtigingen.

Bak een appeltaart als je kijkers ontvangt

Bak 's morgens een appeltaart. De geur hiervan zorgt voor een prettige en huiselijke sfeer die je gasten zeker zullen appreciëren. Heb je geen zin of geen oven om een appeltaart in te bakken? En heb je geen tijd om even langs de bakker te gaan? Dan kun je eventueel een interieurspray gebruiken met de geur van appeltaart. De geuren limoen en sinaasappel doen het ook altijd goed. Vind je appeltaart een beetje cliché? Dan kun je natuurlijk ook kiezen om koekjes of andere kleine hapjes en koffie aan te bieden.

Laat een vriend of familielid een testrondje lopen

Naast de hulp van de makelaar is het ook slim om een vriend of familielid een testrondje door het huis te laten lopen. Zijn er details die zij zien die jij misschien over het hoofd hebt gezien? Twee zien meer dan één en met deze laatste feedback is het huis helemaal gereed voor de eerste bezichtigingen.

Maak je woning aantrekkelijker

Heb je ondertussen al heel wat kijkers over de vloer gehad, maar kwam er nooit een bod uit voort? Dan is het mogelijk dat er enkele afstotende factoren zijn. Een goede makelaar belt kijkers achteraf op om na te vragen wat ze van de woning vonden. De makelaar gaat dan na wat de koper tegenhield om een bod te doen. De feedback die hij hierbij verzamelt is heel waardevol.

Het is aan te raden om de beschrijving van het huis en de foto’s in de online advertenties aan te passen aan de feedback van de kijkers. Als diverse bezoekers aangaven dat het huis qua ruimte tegenviel in vergelijking met hun verwachtingen op basis van de foto’s, dan is dit een verbeterpunt voor de online presentatie van de woning. Het is natuurlijk de bedoeling om kijkers naar je huis te trekken, maar het is niet zinvol om een onrealistische weergave te vertonen.

Andere punten, zoals achterstallig onderhoud, kunnen eventueel ook nog aangepakt worden na negatieve feedback van de kijkers. Een verouderde badkamer hoeft geen belemmering te vormen voor potentiële kopers die graag klussen, maar voor heel wat andere geïnteresseerden kan dit een grote afknapper zijn. Dit kan ook gelden voor een verouderde keuken, vloer of andere gedateerde elementen van de woning.

Het kost natuurlijk geld om grootschalig zaken te gaan verbouwen. Kijk daarom praktisch naar de mogelijkheden binnen de woning. Wat kun je met relatief weinig geld en moeite verbeteren om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken?

Naar stap 11: onderhandelen over de verkoopprijs